Blogpost about our paper!

The blog The Replication Network - Furthering the Practice of Replication in Economics published a summary of our Accumulation Bias paper by co-founder Professor Bob Reed of the University of Canterbury, New Zealand. You can read it here.

It is a summary of cited sentences and provides a very nice and short overview of the most important points of the paper. I couldn't have done it better myself!

Naar blogpost

Accumulation Bias in Meta-Analysis

The first paper about my Accumulation Bias research was published by F1000:

Ter Schure & Grünwald (2019) Accumulation Bias in Meta-Analysis: The Need to Consider Time in Error Control

A popular science story about this research in ERCIM news can be found here.


Naar blogpost

Pint of Science Utrecht

Op dinsdagavond 21 mei vertel ik in het Louis Hartlooper over de statistiek van automatische detectie!

Automatische detectie, dat willen we overal wel: verdachte personen op een vliegveld, mogelijke belastingfraude, vroege symptomen van een ziekte. Maar de techniek kan er naast zitten en ten onrechte iemand aanwijzen als terrorist, fraudeur of doodzieke patiënt. Fouten die al makkelijk door mensen worden gemaakt zijn nog veel gevaarlijker in automatische processen. Daarom is statistiek belangrijker dan ooit. Ik vertel hoe statistici kunnen meehelpen om onze samenleving veiliger, efficiënter en gezonder te maken. En waarom, ook in de statistiek, wetenschappelijk onderzoek hoognodig is.

Naar blogpost

De Klassieke Denkfout

https://nos.nl/artikel/2269875-boete-voor-appen-op-de-fiets-wordt-95-euro.html


Het is gewoonweg niet zinnig om alleen naar de ongelukken te kijken en daar het percentage te rapporteren waarbij appen een rol speelde.

Zie mijn artikel voor De Correspondent over hoe je risico's en het effect van risicoreductie wél berekent en lees meer over de denkfout in deze blogpost.

Naar blogpost

De Correspondent

Vandaag publiceert De Correspondent mijn verhaal over risicoreductie in het verkeer en in de bergsport. Lees het hier.


Zie ook mijn blogpost over de klassieke denkfout die wordt gemaakt in de mediaberichtgeving over het appverbod.

In deze blogpost wat achtergrond bij mijn berekeningen.

Naar blogpost

Efficient Accumulation of Science, Research Waste and Accumulation Bias

ERCIM News publiceert vandaag mijn artikel over Accumulation Bias. Lees het hier online of hier in de pdf van het magazine.

Naar blogpost

ScienceBattle

Als onderdeel van ScienceBattle mag ik met mijn Nacht van de Wetenschap praatje Nederland door toeren:


Woensdagavond 21 november, 20:15, in theater De Weijer in BoxmeerGratis entree voor iedereen onder de 21 jaar!
De Weijer heeft ook een filmpje van een eerdere ScienceBattle.

Donderdagavond 29 november, 20:30, in theater De Veste in Delft Ook te vinden op Facebook

Maandagavond 10 december, 20:30, in theater CC Amstel in Amsterdam Ook te vinden op Facebook

Woensdagavond 30 januari, 20:30, in theater Cultureel Studentencentrum Usva in Groningen Ook te vinden op Facebook

Naar blogpost

Preregistratie & Van Start!

Vandaag start Mastivax hun pilotexperiment. Mastivax ontwikkelt alternatieven voor antibiotica in de melkveehouderij die gebruik maken van het natuurlijke afweersysteem van de koe. Afgelopen 1,5 jaar heb ik met Mastivax samengewerkt en een bedrijf getroffen met een gezonde dosis wetenschappelijke nieuwsgierigheid naar de variatie in mastitiskoeien, de verschillen tussen bacteriële infecties in meetresultaten en de zuiverheid van experimenteel ontwerp om onder die omstandigheden hun behandelingen te testen. Succes in deze pilot zou een grote stap kunnen zijn voor de bestrijding van antibioticaresistentie wereldwijd. Maar hoe dan ook gaat dit experiment veel interessante inzichten opleveren omdat Mastivax zoveel mogelijk onvertekende resultaten probeert te verzamelen. Dat is dankzij de strikte proefopzet, poweranalyse en het nauwgezette analyseplan dat Mastivax twee weken geleden heeft gepreregistreerd op preclinicaltrials.eu (onder embargo). Daarmee is Mastivax het eerste bedrijf in het register van deze vooruitstrevende Nederlandse website en een voorloper in de beweging voor betrouwbaarder en minder verspillend proefdieronderzoek (Macleod (2011), Jansen of Lorkeers et al (2014)).


https://www.preclinicaltrials.eu/

Macleod, Malcolm. "Why animal research needs to improve." Nature News 477.7366 (2011): 511-511.Nature News 477.7366 (2011): 511-511.

Jansen of Lorkeers, S. J., Doevendans, P. A., & Chamuleau, S. A. (2014). All preclinical trials should be registered in advance in an online registry. European journal of clinical investigation, 44(9), 891-892.European journal of clinical investigation, 44(9), 891-892.Naar blogpost

Symposium Communicating Statistics to Different Audiences

Op 10 november kwamen statistici uit heel Nederland bijeen voor het Symposium Communicating Statistics to Different Audiences. Zie voor een rapportage de website statisticscommunication.nl. De opkomst bij het symposium was een groot compliment aan de organisatie, die met hun sectie Statistics Communication een belangrijke taak op zich gaat nemen binnen de vereniging. De vragen vanuit het publiek lieten zien dat er veel interesse is om samen na te denken over het communiceren van statistiek, en in het bijzonder onzekerheid.

Over de speciale interesse die er bij het publiek was voor het communiceren van onzekerheid heb ik een stuk geschreven voor op de website van de sectie. Bij deze ook in een blogpost.

Naar blogpost

Wanneer heb je een experiment voldoende herhaald om overtuigd te kunnen zijn van je resultaten?

Om die vraag draait mijn praatje tijdens de Nacht van de Wetenschap. Probeer het vooral ook zelf uit, met het scorebord dat ik heb gemaakt.

NAAR SCOREBORD

In deze blogpost publiceer ik de tekst van mijn praatje, voor wie het nog eens wil nalezen. Je kunt tijdens het lezen de resultaten reproduceren in het scorebord.

Naar blogpost

Symposium: Het placebo-effect: behagen of misleiden?

Geen van beiden. Zo leerde ik op dit symposium van o.a. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Leiden. Net zoals voor Pavlovs hond de verwachting van eten bij het horen van de bel zijn speekselproductie op gang bracht, zo kan de verwachting van een behandeling ons lichaam aanzetten om ziekteverschijnselen tegen te gaan.

Een heel mooi verschijnsel dus, waar artsen gebruik van kunnen maken. Maar dat kan alleen als de patient vertrouwen heeft in de arts, en in de wetenschappelijke onderbouwing van de behandeling, zo vertelde Winfried Rief, hoogleraar clinisch psychologie in Marburg, Duitsland. Wantrouwen tegenover wetenschappelijk bewijs kan werken als een immunisation strategy tegen het gunstige placeboeffect.

Dus gaan we helemaal de verkeerde kant op als nota bene wetenschappers onzinnige beweringen doen over kwantitatief wetenschappelijk onderzoek. Zie mijn blogpost Gemiddelden zeggen juist iets over de individuele patient.

Naar blogpost

Nacht van de Wetenschap

http://www.wetenschapsnacht.nl/

Tijdens de Nacht van de Wetenschap, op 5 oktober in het Stadhuis Den Haag, mag ik vertellen over mijn onderzoek naar nieuwe statistische methoden voor wetenschappers van wie wordt verwacht dat ze hun onderzoek nog eens herhalen, en misschien nog wel eens moeten doen, en nog eens..

Naar blogpost

Gemiddelden zeggen juist iets over de individuele patiƫnt

Ik ben helemaal voor meer patiëntgedreven medisch onderzoek. Slimme within person repeated cross-over trials bijvoorbeeld, die nu ook aan populariteit winnen onder de noemer n=1-studies. Daarnaast kan ook kwalitatief onderzoek patiënten enorm helpen, denk ik. Kwalitatief onderzoek maakt het mogelijk de prioriteiten van patiënten mee te wegen in het bepalen van de juiste uitkomstmaten en blocking factoren in kwantitatief onderzoek en het kan ook de relatie tussen patiënt en behandelaar verbeteren met meer kennis van de patiënt.

Alleen wordt er veel onzin beweerd over kwantitatief medisch onderzoek, in de roep om meer patiëntgedreven en kwalitatief onderzoek.

Toen ik deze quote voorbij zag komen in De Volkskrant had ik dit graag in dezelfde krant willen rechtzetten. De Volkskrant heeft er helaas voor gekozen mijn ingezonden stukje niet te publiceren. Daarom bij deze in een blogpost.

Naar blogpost

Rutgers Nieuwsmails

Voor de onderzoekers van Rutgers schrijf ik een aantal keer per jaar een nieuwsmail over methoden en statistiek. Hier vind je deze nieuwsmails op een rij. Sommigen heb ik sinds ze zijn verstuurd iets geupdate.

Naar blogpost

Presentatie op de NRIN Research Conference 2018

'Accumulation Bias'

Voor zover ik weet nog niet eerder beschreven: Hoe onze standaard statistiek het niet aankan als we onze wetenschap efficienter maken. En hoe we dat kunnen oplossen met een nieuw soort statistiek waar studenten en wetenschappers hopelijk ook nog iets minder een hekel aan hebben.

Naar blogpost

De wiskunde van het insectenarmageddon

Samen met mijn promotor Peter Grünwald heb ik bijgedragen aan het debat over het verdwijnen van insecten in dit artikel van Arnout Jaspers voor NEMO Kennislink:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-wiskunde-van-het-insectenarmageddon/

Naar blogpost

Een goede conditie voor Lingo

Op 11 mei mocht ik tijdens de Leidse Luisteravond een column uitspreken. In deze blogpost een uitgeschreven versie.

Naar blogpost

[Risico] Tachtig keer zo gevaarlijk?!

Mijn vorige blogpost ging over de tabel hieronder, gepubliceerd in een blogpost (26 februari 2013) van Bruce Tremper voor het Utah Avalanche Center. Om zo’n tabel te maken moet een hoop data verzameld worden. En het hangt er maar net vanaf wanneer en hoe je dat doet welke volgorde de activiteiten krijgen. Hoe kom je aan dit soort data?

Naar blogpost

[Risico] Veilig of onveilig

De tabel hierboven is gepubliceerd in een blogpost (26 februari 2013) van Bruce Tremper voor het Utah Avalanche Center. Het stuk, getiteld “What is the Risk of Riding in Avalanche Terrain?” heeft duidelijk skiërs als doelgroep. Maar een tabel als deze is voor meer mensen interessant. Velen voelen zich weleens ongemakkelijk in een opstijgend vliegtuig. Sommigen maken zich zorgen als hun kind voor het eerst alleen naar school fietst. Of we mijden concerthallen sinds de gebeurtenissen in Bataclan, Parijs.

Risico’s, of beter, gevoelens van risico’s, kunnen sturend werken bij het maken van beslissingen. Dus laten we eens stilstaan bij wat risico eigenlijk is.

Naar blogpost