COMMUNICATING RISK STATISTICS

POPULAR SCIENCE WRITING"In Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), publiceren we niet alleen reportages over wandel- en klimgebieden en bijzondere expedities, maar ook artikelen over techniek en veiligheid in de bergen. Zeker in de winter vertellen dikgedrukte koppen in de kranten ons over lawine-ongelukken en de risico's van winter- en bergsport. Maar hoe risicovol is de bergsport eigenlijk als je het vergelijkt met dingen die we dagelijks doen en waarbij we het gevaar bijna gedachteloos accepteren? Judith deed onderzoek naar het risico van toerskiën: ze vergeleek haar toerskitochten met het dagelijks verkeer. Want "het verkeer geeft een maatstaf voor het risico dat we allemaal klakkeloos lijken te accepteren." Hoeveel ritjes moet je in de auto maken om net zoveel gevaar te lopen als bij het toerskiën?

Ze schreef een uitgebalanceerd onderzoeksverslag in begrijpelijke taal en vertaalde droge statistieken naar sprekende voorbeelden. Een interessant artikel voor elke bergsporter of journalist die meer wil weten over risico's, restrisico en risicoreductie!"


-Femke Welvaart, eindredacteur Hoogtelijn


veterinarian Phase III clinical trial design with optional stopping


"We have developed a novel skin therapy that should be tested in dogs with skin infections in a clinical study. Judith was in charge of the statistical power analysis. She very quickly identified the key points of the therapeutic, the clinical picture and study planning. Through her proactive interaction with everyone involved in the study (researchers, pharmacists, veterinarians), she helped us to significantly improve the study design. Judith communicates very clearly in a friendly manner and has produced the statistical analysis within the estimated timeframe.

We can fully recommend Judith to others and will be happy to consult her again when planning future studies. "

-Dr. Beatrix Förster, Assistant Professor UMC Utrecht

Sequential A/B-testing & bandits

"Veel van onze nieuws- & mediaklanten willen hun online berichten in realtime optimaliseren. Daarvoor voeren ze met de inzet van onze tool AB-tests uit op headlines. Om binnen afzienbare tijd uit een aantal alternatieve headlines tot een winnaar te komen hebben we met Judith een complex wiskundig vraagstuk opgelost. Met de inzet van sequentiële statistiek en bandits heeft ze ons heel vakkundig geholpen en onze tool verder verbetert. Judith is professioneel, communiceert goed en is zeer kundig binnen haar vakgebied. "

-Rutger Verhoeven, CCO SmartOctoveterinarian phase III clinical trial design
"Mastivax bv is een klein innovatief biotechnologiebedrijf dat antibiotica vrije middelen, ter bestrijding van mastitis, voor melkkoeien ontwikkelt op basis van immunologische componenten van de koe zelf. Antibiotica vrije middelen zijn van groot maatschappelijk belang in het licht van de huidige antibioticaresistentie problematiek. De ontwikkelfase en het testen van de effectiviteit van het product in vitro is afgerond. Het is voor Mastivax nu tijd om het product in vivo, in melkkoeien, te testen. Hiervoor moest een proefopzet ontworpen worden, waarbij zoveel mogelijk statistisch relevante data uit de proef gehaald kon worden met zo weinig mogelijk koeien. Hiervoor hebben we de hulp van Significant Help ingeroepen. De samenwerking was zeer effectief en prettig. Judith begrijpt snel waar het over gaat en kan doelmatig verwoorden wat belangrijk is bij het opzetten van de proeven en waar op te letten om het aantal dieren zo laag mogelijk te houden. We zijn erg tevreden en komen als bedrijf zeker terug voor het uitwerken van de data en het doorberekenen van toekomstige veldproeven. "

- Mastivax bv

taylor approximations for communication

cox proportional hazard survival analysis,

weighted mean comparison
multiple testing
"In onze organisatie komen we soms statistische vraagstukken tegen waar we zelf niet de expertise voor in huis hebben. Daarvoor schakelen we dan de hulp van Judith in. Judith ziet snel de kern van het probleem en probeert haar oplossing zo veel mogelijk af te stemmen op de context van onze organisatie. Ze reageert vlot, is erg flexibel en heeft altijd een antwoord, ook wanneer het niet direct haar expertisegebied is. In de toekomst zullen we haar hulp zeker vaker inschakelen."

- Dr. Sanne Veldhuis-Nikkelen, onderzoeker Rutgers

measurement device calibration
statistical training"The SnowMicroPen measures about 0.25 million force data points in one meter of snow. This signal can be used to calculate density and specific surface of the snowpack, but the relation is in no way linear. Judith was a significant help for our team to understand the problem in a correct statistical context. She also was a great teacher to our PhD-students giving an introduction to modern statistics. We are looking forward to engage her again for statistical questions or teaching."

- Dr. Martin Schneebeli,
group leader snowphysics, SLF

taylor approximations for sex data Survival analysis

Communication by linear approximation

Right-censored data

Time to first experience

Cox Regression

"Waterbed effect"/Non-proportional hazards


ecological data analysis

Relation between species

Zero-inflated Poisson Regression

Temporal and Spatial Relations

Generalized Estimating Equations (GEE)

Growth Rate Modeling

Data scarcity

Imputation

error
modeling

True Value distribution

Finite Mixture Model

EM-algorithm

Transformations

Bootstrapping

measurement device calibration

Temporal and spatial dependence

Deming regression

Calibration Problem in Regression

Cross-validation

phase III clinical trial design

Adaptive design

Optional stopping

Factorial design

Blocking

Blocked Randomization

Ancova

Linear Mixed Model

Weighted mean comparison

Weighted contrasts

Effective sample size

Design effect

Multiple Comparison